HTML

10/02/10 Van-e Orbán Viktornak programja holnap ötkor?

 Amint az várható volt, Orbán Viktor múlt pénteki beszéde után kiújult a programvita a kampányban. Az, hogy a Fidesz évek óta kénytelen reagálni a „Fidesznek nincs programja”- típusú támadásokra, talán a szocialisták egyetlen taktikai eredményét jelzi az elmúlt négy évben. A 2006-ban indult ciklus különböző okokból amúgy is a programok időszaka volt: Gyurcsány Ferenc sorozatos – mindig újabb programokkal – megerősített újrakezdései mellett a Fidesznek is jónéhány alkalommal kellett „bizonyítania”, hogy nem csupán támogatott, de kormányképes erő is. Az MSZP és a kormánypolitikusok kritizáltak, a Fidesz pedig programalkotó eseményeket, rendezvénysorozatokat, programbemutatókat szervezett.

A vita eredménye ma még felemás. A Fidesz számos programja és szakpolitikai javaslatai mellett sem tudja kikerülni a kérdést, ám az is igaz, hogy a helyzet eddig a legcsekélyebb hatással sem volt a párt támogatottságára. Ennél azonban fontosabb, hogy a Fidesznek egyáltalán nincs ellenére egy olyan kampányhelyzet, amelyben bármit programként, cselekvési tervként bemutatva érveket adhat saját szavazótáborának, amit aztán már csak kiegészít az ország helyzetével kapcsolatban lebegtetett bizonytalanság ismételgetése („csak a választási győzelem után lesz világos, milyen is a valódi gazdasági helyzet”).

 

Az évértékelő kampánybeszéd után az MSZP, a Jobbik reakciója és Bokros Lajos Orbánra reagáló beszéde azonban megint középpontba állította a leendő Fidesz-kormány várható intézkedéseit. Sőt, Bokros éppen azáltal igyekszik tartalommal megtölteni az „Orbán Viktor egyetlen kihívója” pozíciót, hogy saját magát, mint két lábon járó programot állítja szembe a Fidesz elnökével. 
 
Orbán Viktor évértékelője után következő médiaturnéja közben a párt megerősítette a 2007. decemberi Erős Magyarország programot, továbbá – ami a kampányban ennél nyilván látványosabb – több rendőrt, magasabb ápolói és orvosi fizetéseket, megőrzött nyugdíjkorhatárt, zöld bankot és kis- és középvállalkozásoknak alacsonyabb adót ígért, pontosabban vállalt. Korábban egyébként éppen az Mádi László ismertetett részletes bérlakás-építési programot, akit az ingatlanadóval kapcsolatos „megengedő” kijelentése miatt távolítottak el a Fidesz jelöltjei közül. (Persze a program december 31. délutáni megjelentetése tekinthető programadási cinizmusnak is.)
 
Miután pedig Orbán Viktor és más vezető Fidesz-politikusok közölték, hogy a választási kampányban az a legnagyobb részletesség, ameddig ma eljutottak, a vita nemigen hagy majd alább. Most az a kérdés, hogy okoz-e a Fidesz bármilyen kárt magának ezzel a taktikával.
 
A programvita ebben a formájában nem tud olyan részletességig eljutni, hogy azzal az ellenfelek kölcsönösen megelégedjenek. Ha a Fidesz teljes törvényjavaslatokat nyomtatna szórólapokra a részletes indoklással együtt, akkor is jön a kérdés: jó, de milyen saját képviselői módosítókkal változtatnák a javaslatokat az utolsó pillanatban? Ahogyan a kormányoldal képtelen lesz a Fidesznek megfelelő módon elszámolni az elmúlt évek teljesítményével, úgy a Fidesz sem semlegesítheti a programmal kapcsolatos – nyilvánvalóan az ellenzék által is erősített – várakozásokat.
 

Ha a Fidesz a választások után megpróbálkozik a Matolcsy-féle magyar csodával, akkor a választási kampányban követett politika hátulütőivel nem kell számolni: sokkal nagyobb lesz a tétje annak, hogy a nemzetközi és az üzleti közvélemény (+ IMF, EU) elfogadja-e a hiány növekedésével járó kormányzást. A Fidesz eddig nem kapott pozitív visszajelzéseket, de Orbán Viktor mintha intenzívebben kampányolna külföldön ezekben a hetekben, mint itthon.

 

 

gyulai.attila

RSS értesítő

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://79nap.blog.hu/api/trackback/id/tr201745344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása