HTML

10/04/20 A kötelező név és az ellopott szlogen

Az MSZP országos és helyi jelölti hirdetései kapcsán az LMP az OVB-hez fordult, hogy panaszt tegyen a párt nevének megtévesztő használata ellen. (A kiegyensúlyozottság és a középen állás jegyében kapott egyet az élelmiszer-kereskedelembe bekapcsolódott Fidesz-jelölt, Illés Zoltán is.) Az OVB szavazásra bocsátotta, majd elutasította az LMP beadványát.

Az LMP most annak politikai következményeivel szembesül, hogy olyan nevet választottak maguknak, ami egyben a párt szlogenje, üzenete és programjának összefoglalója is. Az MSZP hirdetései pedig természetesen a szavazók, a politikai küzdelem manipulálásáról szólnak. Az a céljuk, hogy felidézve kiforgassák a politikai ellenfél nevét, ahogy az elmúlt héten egyébként minden lehetséges módon igyekeztek szocialista politikusok belefűzni mondanivalójukba, hogy lehet más a politika. Ebben az előbbi mondatban kisbetűvel szerepelnek a szóban forgó szavak, miközben – a politikai célokat tekintve – az is legalább ennyire helytálló lett volna, ha a szöveg így nézett volna ki: „Az a céljuk, hogy felidézve kiforgassák a politikai ellenfél nevét, ahogy az elmúlt héten egyébként minden lehetséges módon igyekeztek szocialista politikusok belefűzni mondanivalójukba, hogy Lehet Más a Politika.”

Az MSZP az LMP szavazóihoz beszél az LMP ellenében az LMP nevének és szlogenjének azonosságát felhasználva. Az LMP pedig beadványával nem önazonosságát védi a szocialistákkal szemben, hanem a fenti taktikát arra használja fel, a kialakult helyzetet természetesen úgy manipulálja, hogy még hangsúlyosabban forduljon szembe az MSZP-vel, és ismét láthatóvá tegye, jelöltjei nem lépnek vissza a javukra: "Nem lehet más az MSZP." A két párt között valódi politikai küzdelem zajlik, amelynek középpontjában nem is annyira a szocialisták plakátjai, hirdetései állnak, mint inkább két leendő konkurens közötti határvillongások.

Régi gyakorlat, hogy a pártok átfordítják, kigúnyolják, ironikusan újrahasznosítják ellenfeleik szlogenjét. Csakhogy a lehet más a politika nem pusztán szlogen, hanem a Lehet Más a Politika neve is. A vita lényege az, hogy a név vagy a szlogen volt-e előbb, de a kettőt lehetetlen így szétválasztani, mert pontosan ez az, amire névválasztásakor az LMP is épített. Most az MSZP úgy érvel, hogy a szlogen üzenetét használja (egyúttal az ugyanolyan nevű párt szavazóit szólítja meg), az LMP viszont úgy, hogy a név az a kiindulópont, ami elfogadhatatlanná teszi a szocialisták hirdetéseit. Itt viszont sem az OVB, sem pedig más testület nem fog tudni olyan döntést hozni, aminek ne lenne politikai jelentése. A szlogen ugyanis felhasználható, és nem is lenne sok értelme tiltani, hogy a pártok egymás üzeneteit, szlogenjeit (sőt, programjának elemeit) idézzék, felhasználják, ha úgy tetszik: ellopják. (A szankció nem is jogi, hanem csakis politikai lehet.)

A név újrahasznosítása már sokkal nehezebb kérdés: álszórólapot kiadni egy másik párt nevében, nyilvánvalóan ellenkezik a tiszta kampányról kialakult képpel. A saját párt nevét lehagyni egy kampányanyagról egyrészről ellenkezik a kampány szabályaival (legalább az impresszumot fel kell tüntetni), másrészt nagyon is árulkodó azzal kapcsolatban, hogy milyen reményekkel vág neki a választásnak az adott párt, jelen esetben az MSZP jelöltje – tehát gyengeséget sugall. Az LMP saját nevével kapcsolatban viszont most azzal szembesült, hogy a politikában használt szavak jelentése folyamatosan módosul, és ha ez egy olyan szöveg, ami nem csupán szlogen, de egyben a párt neve is, akkor a párt saját maga kínálta fel újrahasznosításra azt a politikai ellenfeleknek. Az LMP szlogenjét idézve folyamatosan a párt nevéhez jutunk, a párt nevének használata pedig a szlogen jelentésének újrafogalmazását is lehetővé teszi.

A választások után fokozatosan látványosabbak lesznek olyan konfliktusok is, amelyek a pártok közötti jelenlegi viszonyok közepette még nem meghatározóak. Mint mindig, ebben jelentős szerepe lesz annak, hogy egyik vagy másik politikai erő mely pontokon, milyen eszközökön keresztül lesz támadható. Az LMP esetében – legalábbis az MSZP-hez való viszonyában – ebből már most is látszik, hogy a támadási pont az LMP szlogenje, a támadás eszköze pedig az LMP neve lesz. 

gyulai.attila

RSS értesítő

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://79nap.blog.hu/api/trackback/id/tr901936543

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csülök59 2010.04.21. 12:55:18

Már nem is lepődök meg. Az MSZP amit lehetett már ellopott. Most ellopja az LMP nevét és szlogenjét is. Mért pont azt ne?

jt · http://jakabfytamas.blog.hu 2010.04.21. 13:56:52

Nettó hülyeség, nem a szlogent idézi, hanem a nevet, ugyanis:
1. A "szabad demokraták" és a "magyar demokraták" is név, nem szlogen.
2. Az LMP szlogenje az "Igen, lehet!"
Van még kérdés?


süti beállítások módosítása