HTML

10/04/23 Nem itt dől el

 Bár a Fidesz nem valószínű, hogy el tudna veszíteni legalább 10, de inkább 13 kerületet (10-11-12 vereség esetén vagy megvan a kétharmad, vagy nincs, ez attól függ mely kerületekről beszélünk; ha 13-at is elveszít, akkor viszont biztos lőttek neki), felsoroljuk azokat a helyeket, ahol egyáltalán érdemes odafigyelni a második fordulós harcra.

 Általánosságban elmondható, hogy nem feltétlenül működik idén az átszavazási matek, azaz nem biztos, hogy célravezető hozzáadni az MSZP-s jelölt szavazataihoz az LMP-seket, vagy a fideszeséhez a jobbikosokat. Az elmúlt két választás két fordulója között két blokk küzdött a választási győzelemért, most egy biztos győztessel áll szemben három egészen eltérő párt meglehetősen heterogén tábora. Az első fordulóban mozgósított szavazók sem biztos, hogy kellően nagynak érzik a tétet, és sokan otthon maradhatnak, mások meg épphogy aktívabbak lehetnek a kétharmados esély/félelem okán, vagy csak egy korábban elképzelhetetlennek vélt egyéni győzelem reményében.

 Egy helyen vezet a szocialista jelölt, nyilván ez a legesélyesebb MSZP-mandátum, bár nem mellékes, hogy a jobbikos jelölt nem jutott a második fordulóba, és ez még billenthet az erőviszonyokon:


 

 

 

 

 

 

Négy kerületben vezet a Fidesz kevesebb mint tíz százalékponttal a szocialista jelölt előtt, közöttük az újlipótvárosi-vizafogói a leginkább billegő. Molnár Gyula még fordíthat, a szegedi jelöltek aligha, közülük is Ujhelyi Istvánnak rosszabbak az esélyei, mivel az ő kerületében már az első fordulóban is csak három jelölt volt, a másodlagos preferenciák már beépültek az eredménybe, tartalékai nemigen vannak.

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Három helyen üldözi tíz százalékpontnál kisebb különbséggel a jobbikos jelölt a fideszest. Kazincbarcikán, a szocialista jelölt sincs jobban lemaradva. Ezekben a kerületekben mozgósít a legerőteljesebben a Jobbik, győzelmüket a fideszes bázis elkényelmesedése segítheti.

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A legizgalmasabb körzet természetesen az edelényi. Az egyetlen kerület, ahol négyen is bejutottak a második fordulóba, de a Jobbik visszaléptette jelöltjét Molnár Oszkár javára. Ha valahol, itt erőteljes kampány zajlott a két forduló között, ha valahol, itt az is előfordulhat, hogy magasabb lesz a részvétel, mint az első fordulóban volt (63,28%). Molnár Oszkár győzelme esetén a Jobbik jár a legjobban, nem csak azért, mert a hírhedt polgármester minden bizonnyal beülne a frakcióba, hanem mert kvázi egyéni győzelme mellett besöpörné a töredékszavazatokat is, márpedig az normál esetben csak a veszteseknek jár. Nehezíti Molnár dolgát, hogy az őt támogatók jóval nagyobb része listán a Fideszt támogatta, és csak kisebb részben a Jobbikot (ezt igazolják a listás adatok). A szélsőjobboldali párttal való nyílt együttműködése bár lehet, hogy hoz szavazatot az amúgy a témában meglehetősen megosztott Jobbiktáborból, de sok fideszes visszatérhet a párt által támogatott jelölthöz. Molnár egyébként ha nem is sokkal, de a második helyre szorult a városában is.

  

 

 

 

 

 

 

 

 

Listás szavazatarányok Borsod-Abaúj-Zemplén megye 8. választókerületében

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha a felsorolt 9 kerületet mind el is veszítené a Fidesz, abban az esetben is meglenne a kétharmada:


 

 

Megítélésünk szerint abban a négy budapesti kerületben, ahol az MSZP visszaléptette jelöltjét az LMP javára, egész biztosan Fidesz-győzelem várható (mivel a két párt jelöltjére leadott voksok száma együttesen sem éri el a Fidesz támogatottságát, és akkor még nem beszéltünk a Jobbik szavazóiról), legfeljebb a szocialista bázis átszavazási hajlandósága miatt lehet érdemes odafigyelni rájuk.

 

 

László Róbert

RSS értesítő

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://79nap.blog.hu/api/trackback/id/tr921945765

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása