HTML

10/02/20 Új jelölt, régi program

Ahogy az MSZP eddigi kampányában, úgy a kampánynyitón sem történt semmi meglepő: a szocialisták a korábban bevált eszközökkel és üzenetekkel próbálkoznak mozgósítani potenciális szavazóikat, így a rendezvényt leginkább a baloldaliság – elért eredmények – jobboldali veszély szentháromság jellemezte. A kampánynyitó célja persze az egység és a lendület bizonyítása volt, ami összességében sikerült: kiderült, hogy a párt kormányra készül, van új kampánydal, Mesterházy Attila pedig járkált és ugrált is. 

 
A rendezvény fő attrakciója természetesen a miniszterelnök-jelölt beszéde volt, de izgalmakból már ezt megelőzően sem volt hiány. Színpadra léptek a kampány várható főszereplői: Lendvai Ildikó, pártelnök a legfontosabb politikai üzenetek mellett a párt egységességét hangsúlyozta negyedórás bevezetőjében. Gráf József az elmúlt évek egyértelmű sikerminisztere, így szerepeltetése önmagában is jó ötlet, de agrárminiszterként esélye lehet a vidéki szavazók mobilizálására, kiemelt helye pedig önmagában is jelző: az MSZP ezúttal nem néppárti, hanem jól meghatározott célcsoportoknak szóló kampányban gondolkodik. Kovács Lászlót eddig nagyon hiányoltuk a kampányból, azonban most itt volt, és vélhetően marad is: személye szakpolitikai javaslatok és ígéretek nélkül is üzenet és felhívás az idősebb szavazók felé. 
 
Ott volt a kongresszuson Bajnai Gordon és Gyurcsány Ferenc – aki egyelőre nem halad könyvével a baloldalról –, de egyikük sem szólalt fel. Ennek ellenére mind a ketten hatalmas ovációt kaptak, Bajnai többször is, míg Gyurcsánynak egy kis „húzzunk bele” skandálás is jutott. A két, alapvetően másféle kormányzást és stílust képviselő miniszterelnök párhuzamos éltetése pontosan azt mutatja, hogy a szocialisták bázisa leginkább egy egyértelmű, követhető iránymutatásra vágyik, részben függetlenül annak tartalmától. A kampány legfontosabb kérdése a szocialisták szempontjából, hogy pártjuk képes lesz-e ezt megadni jelenlegi állapotában. 
 
A rendezvény szlogenje hivatalosan az új jelölt, új program volt. Mesterházy Attila kétségkívül új jelölt, és láthatón minden erejével próbál felnőni ehhez a hirtelen jött feladathoz. Ezúttal is Gyurcsányra hajazó stílusú lelkesítő beszédet mondott, volt megvédjük, nem hagyjuk, barátaim, jöttök-e velem. A fő probléma azonban Mesterházyval, hogy ő csupán az MSZP kampányának legfontosabb arca, de egyáltalán nem a párt miniszterelnök-jelöltje: a szocialisták annyira látványosan nem készülnek kormányzásra, hogy meg sem próbálják Mesterházyt, mint lehetséges kormányfőt felépíteni. Ez egyrészt káros a kampány szempontjából is, hiszen a jelölt alkalmassága az egyik legmeghatározóbb tényező a választók döntésében, másrészt gyengíti Mesterházy kampány utáni túlélési esélyeit. 
 
Mesterházy Attila beszédében ismertette a szocialisták választási programját: ebben természetesen voltak friss elemek, azonban a program mondanivaló szempontjából egyáltalán nem tekinthető újnak, sőt a párt láthatóan inkább a Gyurcsány Ferenc előtti időszakhoz próbál visszanyúlni. Ezt szolgálta a beszédben használt tág időkeret is: Mesterházy ugyanis az elmúlt húsz és a baloldal következő húsz évéről szólt, így kerülve el az elmúlt nyolc év értelmezésének kérdését. Mindez nem csak a volt, hanem a jelenlegi miniszterelnökkel való szembefordulást is jelzi: ugyan minden megszólaló szuperlatívuszokban beszélt a kormányfőről, de a válságkezelés és Bajnai időszakát inkább lezárni igyekeznek a szocialisták. 
 
A kampányból eddig eltelt időszak, és a mai rendezvény is az mutatja, hogy az MSZP felismerte szinte kilátástalan helyzetét, és hozott egy nehéz döntést: ideiglenesen lemondott néppártiságáról, és ezt a kampányt valódi baloldali – nyugdíjas rétegpártként viszik végig. A választást nem megnyerni akarják, hanem a lehető legkevésbé elveszíteni. Az elmúlt évek ide-oda ugrálása után a szocialisták visszamenetek a kályhához, és onnan kezdik el újra: márpedig ha ez a cél, akkor ez eddig mindenféleképpen jól működő kampánynak minősíthető, de ettől persze még nem biztos, hogy a baloldali törzsszavazók hajlandók zárójelbe tenni az elmúlt évek kudarcait, ahogy az MSZP ma zárójelbe tette a Bajnai-korszakot. 
 
Gimes_Gergely

RSS értesítő

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://79nap.blog.hu/api/trackback/id/tr21776401

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása