HTML

10/02/19 Bajnai Gordon jövője elkezdődött

 Ezen a héten végleg elválik egymástól Bajnai Gordon miniszterelnök és Mesterházy Attila MSZP-s miniszterelnök-jelölt kampánya. A szocialisták jelöltjének bemutatásakor ugyan még együtt fejelgettek egy parlamenti dolgozószobában, azóta azonban egyre élesebben különbözik politikai pályájuk. Miközben zajlik a 2010-es országgyűlési választási kampány, Bajnai Gordon is folytatja sajátját, igaz, ennek kifutását konkrét célkitűzését ma még nem látjuk, legfeljebb találgathatjuk. Nem szabad elfelejtkezni persze arról, hogy Bajnai Gordon sokszor és hangsúlyosan elkötelezte magát a politikából való kivonulása mellett. (Azt sem lehet ugyanakkor figyelmen kívül hagyni, hogy ezt sokkal többször és sokkal hangsúlyosabban mondta akkor, amikor az MSZP még kereste jelöltjét, amikor a nyilvánosság pedig mintha kifejezetten számított volna arra, hogy Bajnai Gordon végül mégis enged a kéréseknek.)

Mesterházy Attila programfelvezető kampánya az újdonságra épül (Új jelölt, új program), ami nyilvánvalóvá teszi, hogy az MSZP esetében rugalmas leválásáról van szó. A szocialisták nem fordulnak látványosan szembe az elmúlt közel egy év kormányzásával, csupán elszakadnak tőle. A Hírszerzőnek nyilatkozó egyik szocialista politikus szerint a szereposztás szerint a Bajnai Gordon által elvégzett válságkezelés után Mesterházy Attila az MSZP által kínált jövővel foglalkozik, a miniszterelnök pedig kiemelten nem is vesz részt a kampányban. 

Az első látásra logikusnak tűnő szereposztással kapcsolatban nem is az a kérdés, hogy Mesterházy Attila ezen a héten futó ígéretkampányának elemei (olcsóbb internet, Tobin-adó, 50 százalékos SZJA-kulcs a nagyobb jövedelmekre) milyen viszonyban vannak az elmúlt hónapok válságkezelésével. Sokkal érdekesebb ennél, hogy eközben Bajnai Gordon milyen kampányt folytat anélkül, hogy különösképpen kapcsolódni akarna a számára parlamenti többséget biztosító szocialista párthoz. 
 
Bajnai Gordon látszólag elszámolókampányt folytat. Nyilatkozott a Mozgó Világnak, majd az interjú megjelenéséhez igazítva hosszú cikket írt a Népszabadságban. A józan ész politikája Bajnai Gordon számára azonban nem pusztán saját miniszterelnökségének dicsérete (az is, természetesen), hanem annak kivetítése a következő ciklusra. Bajnai ráadásul lényegében a Fidesz céljaival egybecsengő utat jelöl ki Magyarország számára (a paternalista politika és jóléti szavazatvásárlás visszaszorítását, a bizalom megőrzését és növekedést, nemzeti célok megfogalmazását – ahogyan az elmúlt hónapokat egyébként megdicsérő Orbán Viktor is), de megszólalása nyilvánvalóan nem Orbán Viktort támogatásáról szólt, hanem egy olyan jövőbeni politikai pozíció megteremtéséről, ahonnan majd a kormányzó Fidesz is bírálhatóvá válik. Az euróbevezetés kijelölésével Bajnai egyébként előbb fogalmazott meg közösnek szánt nemzeti ügyet, mint ahogy a Fidesz saját kampányában konkretizálta volna a munkahelyteremtés hasonló értelmű kiemelését a kormányzati feladatok közül.
 
Ha valaki úgy olvasta Bajnai Gordon cikkét, hogy közben Orbán Viktor beszédét hallgatta, furcsa találkozásokra figyelhetett fel. 
 
Bajnai Gordon olcsóbb, de erősebb államot javasol. Orbán Viktor ugyancsak. Bajnai Gordon szerint nem szabad újra megnyitni az osztogatás korszakát a válságkezelés után. Orbán Viktor szerint vissza kell térni a rendszerváltás idején megfogalmazott konszenzushoz: jóléti kiadások nem növelhetőek a növekvő államadósság terhére. Bajnai Gordon szerint nem a kapitalizmus válsága zajlik éppen, hanem a kapitalizmusra jellemző válság. Orbán Viktor szerint a kapitalizmus a spekuláció miatt került válságba, a gond vele az, hogy ebben a formában – nem munkára építve, spekulációként – nem hoz létre értéket. Orbán Viktor régóta beszél közérdek és egyéni érdek viszonyának eltorzulásáról. Bajnai Gordon szerint is érvényre kell juttatni a közérdeket a részérdekekkel szemben. Bajnai Gordon nagykoalíciót, társadalmi szerződést emleget, Orbán Viktor pedig közös, nemzeti ügyek megfogalmazását, majd közös, mindenkit bevonó végrehajtását. 
 
Bajnai Gordon és Orbán Viktor azonban nem amiatt beszélnek hasonló dolgokról, mert bármelyikük engedni szeretne a másik által megfogalmazott, a közös munkáról, összefogásról szóló felhívásnak. Bár ezen a napon politikájuk rengeteg ponton találkozott egymással, a szembenállás egyre nyilvánvalóbb. Csupán azért nem feltűnő, mert Bajnai Gordon 2010-ben nem indul. 
 

 

gyulai.attila

RSS értesítő

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://79nap.blog.hu/api/trackback/id/tr731772741

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása