HTML

10/02/04 Orbán Viktor became a fan of Surányi György

Az elmúlt héten Surányi György volt jegybankelnök hosszú írásban  kritizálta a Simor András vezette MNB-t, nagyrészt annak hibás politikáját felelőssé téve a világgazdasági válság súlyos magyarországi hatásaiért. Ez önmagában nem váratlan fordulat, Surányi távozása óta előszeretettel bírálja utódait. Ami azonban még érdekesebbé teszi az önmagában is nagyon fontos írást az Orbán Viktor reakciója: a Fidesz miniszterelnök-jelöltje új kommunikációs csatornáit maximálisan kihasználva a Facebook oldalán ajánlotta követői figyelmébe a nevezett cikket, sőt a centrumszavazókat becélozva még egy közös fényképet  is vállalt a Népszabadság hétvégi számával. tovább »

 

Mindez azért lehet fontos, mert Simor András az elmúlt időszakban a Fidesz egyik kedvelt céltáblája volt: gazdasági szakemberek tucatjainak szemöldökráncolását előidézve már egy évvel ezelőtt azonnal, nagyarányú kamatcsökkentést kértek rajta számon, de előkerültek a jegybankelnök off-shore cégei, és korábbi szoros munkakapcsolata Bajnai Gordonnal és Oszkó Péterrel. A bírálatok nyilván Simor későbbi eltávolítását kívánták megalapozni, amit a Fidesz politikusai nem is igazán próbáltak titkolni

Simor esetleges eltávolítása azonban több szempontból is nehéz ügy. Egyrészt a Magyar Nemzeti Bank a kormánytól független intézmény, az elnök ciklusa lejárta előtt legfeljebb önszántából távozhat. Természetesen nyomásgyakorlással az aktuális kormány rávezetheti az elnököt a helyesnek vélt útra – Bod Péter Ákos például alig néhány hónapot dolgozhatott együtt a Horn-kormánnyal -, azonban ha a monetáris politika első embere nem hajlik a távozásra, akkor szinte elmozdíthatatlan: Surányi György és Járai Zsigmond ciklusának utolsó éveit folyamatosan egyaránt konfliktusok mellett töltötte ki.

Ha ezt a problémát azonban még valahogy át is hidalná az új kormány, akkor is számolnia kell azzal, hogy a nemzetközi befektetők és hitelminősítők nem néznék jó szemmel a monetáris politika függetlenségének kikezdését: külföldön ugyanis összességében elégedettek a jelenlegi jegybankelnök munkájával, viszont igen nagy a bizonytalanság a Fidesz gazdaságpolitikai terveit illetően, azaz egy ilyen lépés csorbát ejthetne az ország nagyon lassan helyreálló hitelességén. Simor eltávolítása nyilvánvalóan csak hipotézis, azonban ha továbbgondoljuk akkor Surányi György is képbe kerülhet: a Fidesz ugyanis úgy tudná a jegybankelnök lemondatását védhetővé tenni, ha a helyére egy a párttól független, nemzetközileg is elismert szakembert ültetne. Márpedig Surányi inkább a baloldalhoz köthető (a Horn-kormány nevezte ki az MNB élére, érdemi szerepe volt a Bokros-csomag végrehajtásában, sőt Gyurcsány Ferenc maga is a párthoz közelállónak minősítette az őszödi beszédben), és szakértelméhez sem férhet kétség. Ráadásul az utóbbi időben látványosan javult a kapcsolata a Fidesszel és Orbán Viktorral: mint ismeretes a szakértői kormány vezetését azért nem vállalta tavaly áprilisban, mert a legnagyobb ellenzéki párt nem támogatta volna. 

Surányi esetleges kinevezése ma fikció, de a Fidesz jegybankkal kapcsolatos kommunikációját mindenféleképpen érdemes lesz figyelni a kampány során: ha valóban lemondásra akarja késztetni Simor Andrást már a ciklusa elején, azt a következő hónapokban kell megalapoznia a pártnak. 

 

 

Gimes_Gergely

RSS értesítő

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://79nap.blog.hu/api/trackback/id/tr581729963

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása