HTML

10/03/10 Liberális szavazó keresi pártját

 Kedd délután a Republikon Intézet szervezésében arról vitáztak a potenciálisan szóba jöhető pártok képviselő, hogy kire szavazzanak majd a liberálisok április 11-én. A rendezvény telt ház előtt, erős médiaérdeklődés közepette zajlott, ami leginkább két tényezővel magyarázható: egyrészt a kampány a mostani helyzet szerint erősen szűkölködik a vitákban, így az érvek ütköztetésére kiéhezett választók egy részének ez volt az első érdemi választási vita. Másrészt az SZDSZ eltűnésével valóban a liberális szavazók tekinthetők az egyik politikailag aktív nagyjából hasonló témák mentén döntő, és még megszólítható választói célcsoportnak: azaz szabad a vásár, a liberálisok szavazni, a pártok pedig szavazatokat akarnak, itt pedig találkozhatott a kereslet és kínálat. 

 
A vita komoly téttel az MDF és az LMP számára szolgált: egyrészt ezen két párt stratégiájának alapja az SZDSZ eltűnésével létrejövő piaci rés betöltése, számukra tehát a liberális szavazók a legfontosabb célközönség. Másrészt mind az LMP, mind az MDF élet-halál harcot vív a megfelelő számú ajánlószelvény összegyűjtéséért, a 20 területi lista a határidő lejárta előtt tíz nappal csupán távoli ködös álomnak tűnik. A vita jelentőségét mutatja, hogy mindkét pártot listavezetője képviselte, azaz Bokros Lajos és Schiffer András csapott össze a Millenárison. Összességében egyikük sem volt átütő, de a két párt között fajsúlyos különbségek pontosan kirajzolódtak, legalább annyit vitáztak egymással, mint a meghaladni kívánt Fidesz és MSZP képviselőjével. Bokros ezúttal is a reálkamatlábak irányából akarta megfogni a hallgatóságot, azaz továbbra is inkább számol, mintsem politizál, a róla már évek óta kialakult képet – elsősorban gazdasági szakember - eddig semmilyen plusztartalommal nem tudta, nem akarta megtölteni. Schiffer András élesen szembement a Bokros-féle neoliberális politikával, mondandóját a zöld new deal, az erősebb állami szabályozás és a leszakadt rétegek támogatására hegyezte ki. Jelenleg tehát úgy néz ki, hogy két teljesen eltérő, önmagát csak részben liberálisnak valló párt akarja megszólítani a liberális szavazókat, akik egyelőre azonban elegendő ajánlóval sem viszonozzák a közeledést. 
 
Viszonylag nyugodt helyzetben várhatta a vitát Lendvai Ildikó és Navracsics Tibor, egyikőjük pártja sem túl népszerű liberális körökben, de nincsenek is úgy rászorulva a liberális szavazókra, mint a két kisebb párt. A helyzetnek megfelelően mind a ketten elsősorban a „saját tábor el nem rettentését” tartották szem előtt. Lendvai Ildikó az elmúlt egy évben zajlott válságkezelésre, az antifasizmusra és a jogállami keretek megvédésre helyzete a hangsúlyt, azonban ebből a szereplésből is leginkább az egész MSZP-kampányt jellemző ötlettelenség és biztonsági játék sugárzott. Ránézésre Navracsics Tibor élvezte a legjobban a helyzetet: először is a saját táborát megnyugtatva kiosztotta a liberális szavazókat – a Fidesznek nincs szüksége a liberális választók D-209-es ügynököt és Gergényi Pétert támogató részére -, majd gondosan ügyelt arra, hogy ne tűnhessen úgy, mint aki a liberális szavazók meggyőzéséért jött ide, azaz még a Fidesz programjából sem sorolta a liberálisoknak kedvező részeket. Az üzenetek helyén keletkező űrt pedig saját maga és a közönség megelégedésére az ellenfelek fricskázásával töltötte ki.  
 
A liberális szavazók helyzete nem könnyű: van két párt, melyek alapvetően őket akarják megszólítani, de valójában egyik csupán gazdasági, a másik csupán emberjogi értelemben liberális, ráadásul nem biztos, hogy elindulnak a választásokon. Van két párt, akik biztosan indulnak, de különösebben nem törődnek a szabadelvűekkel. Meg van a Jobbik, aki miatt vélhetően elmennek, és végül valahova behúzzák az ikszet. 
 
Gimes_Gergely

RSS értesítő

Szólj hozzá! · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://79nap.blog.hu/api/trackback/id/tr681828332

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kire szavazzanak a liberálisok? 2010.03.10. 16:21:24

   Tette fel a kérdést tegnap kora délután többször is Baló György a Millenáris Park színháztermében a Republikon Intézet által szervezett konferencián. A meghívottak közt volt Navracsics Tibor a Fidesz részéről, Lendvai Ildikó az MSZP k...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása