HTML

10/02/26 Nekünk ajánlószelvény-rendszer kell!

Három éve szajkózzuk, hogy az ajánlószelvény intézménye finoman szólva elfáradt, és emiatt sorozatos „kopogtatócédula-botrányoktól” lesz hangos a 2010-es választás. Szóltunk röviden, és hosszabban, szóltunk egyedül, majd más elemzőkkel együtt – olyanokkal, akik nem „rettegnek” attól, hogy kimondják: az ajánlószelvény-rendszer egyszerűen rossz, mert folyamatos visszaélésekre ad lehetőséget, illegális adás-vételi aktussá degradálja a jelöltállítást, adatvédelmi szempontból pedig tarthatatlan.

 
Látva azonban mindazt, ami ebben a kampányban eddig történt az ajánlószelvény-gyűjtés során, belátjuk: tévedtünk. Nyilvánvaló ugyanis, hogy a jelenlegi ajánlási rendszer nélkülözhetetlen, mert tökéletesen illeszkedik a hazai politika szereplőihez, működéséhez és színvonalához. 
 
Nézzük először a pártokat. A Fidesz bejelenti, hogy kétmillió cédulát fog összegyűjteni, erre persze semmi szükség, de nem számít, az üzenet annyi: a párt elég nagy ahhoz, hogy ezt megtegye. Az MSZP erre reagálva – más ötlete nem lévén – közli, hogy a Fidesz antidemokratikus és egyeduralomra tör. Pedig a kétmillió cédula begyűjtése nem antidemokratikus, nem is törvénysértő (hacsak rá nem bizonyítja valaki a Fideszre, hogy adatbázist épít), pusztán nem elegáns, és végtelenül nem polgári. Ott van aztán az MDF, amely ebben a versenyszámban is képes elvinni a választás lúzere címet, hiszen bár minden párt gyűjt ajánlószelvényt munkahelyen, munkaidőben, hivatalos eljárás eddig kizárólag az MDF jelöltje ellen indult. Az LMP-hez is tökéletesen illik a jelenlegi ajánlási rendszer, mert így követelhetik, hogy legyen más helyette, nevezetesen: „morális kaució”. A javaslat lényege, hogy ne kelljen kimondani, hogy jelöltállításhoz szükséges valamennyi pénz. Mennyiben más ez, mint azt állítani, hogy az ajánlószelvény-gyűjtéshez szükséges infrastruktúra nem kerül pénzébe a pártoknak? Végül persze ne feledkezzünk meg a Jobbikról, amelynek már a ferencvárosi időközi választáson is sikerült elérnie, hogy ő tűnjön az egyetlen tiszta, becsületes pártnak ajánlószelvény-ügyben. Vajon ha a Jobbik tovább erősödik, a Fidesz és az MSZP akkor is ennyire ragaszkodni fog az ajánlószelvény intézményéhez?
 
De ne ragadjunk le a pártoknál, térjünk rá a választási szervekre, amelyeken jól láthatóan némi zavar lett úrrá. Persze nem is csoda, hiszen nem egyszerű arra a kérdésre válaszolni, hogy lehet-e munkahelyen, munkaidőben ajánlószelvényt gyűjteni, ha egyszer minden párt névvel, címmel hirdeti a szórólapján, hogy mely munkahelyeken gyűjt munkaidőben. Az Országos Választási Bizottság azonban az életszerűség nevében és az egységes joggyakorlat érdekében döntést hozott, amit aztán az egységes joggyakorlat nagyobb dicsőségére rögtön felül is bírált az Fővárosi Választási Bizottság. Mindezek után kérdés, hogy mennyire tartják felkészültnek és tekintélyesnek az állampolgárok a választási szerveket, de sebaj, a demokratikus intézményekbe vetett bizalom vonatkozásában ez már aligha ront az amúgy is rossz helyzeten. Az ajánlószelvény-rendszernek pedig mélyebb értelme van, hiszen lakmuszpapírként a maga pőreségében mutatja meg a valóságot.
 
Igen, beláttuk, Tóth Zoltán választási szakértőnek igaza van: ha mindenki becsületes és tisztességes, akkor kiválóan működik ez az intézmény. Ezért kell maradniuk az ajánlószelvényeknek, hogy a jövőben is tisztán lássuk, milyen állapotban is van a magyar politikai rendszer.
 
juhasz_attila

RSS értesítő

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://79nap.blog.hu/api/trackback/id/tr681791756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

trabant 2010.02.26. 13:57:17

Az ajánlószevényezést túlhaladta a kor és lejárt fölötte az idő. A megszüntetése tegnap is késő lett volna.

Hol vannak ilyenkor az adatvédelemmel és a jogtalan adathalászattal hivatalból foglalkoztatott ombudsmanók?

Csak nem korrumpálták az ezügyben illetékeseket a zaklatószelvények megtartásában érdekelt pártok?

Más következtetést az eddig kiderült visszásságok és a hivatal hallgatása ismeretében nem lehet levonni.

ralf 2010.02.26. 13:59:14

Az utóbbi időben hallott megoldások közül nekem az a legszimpatikusabb, amelyik a parlamenti pártoktól nem követel ajánlószelvényt.

Az illegális adatgyűjtést szerintem könnyű lenne leleplezni: ha a cím mellett nincs adatkezeléshez való beleegyezés, már meg is van. Nem mód, hanem akarat nincs a leleplezésre.

Ugyanis bár valahogy ez a Fideszről terjedt el, és főleg az MDF szokott ilyen erkölcsi piedesztálról kritizálni, de engem épp ők kerestek meg telefonon, hogy jöhetnek-e az ajánlószelvényemért. Mivel pedig eddig SZDSZ-szavazó voltam, és a mi körzetünkben az SZDSZ-est indítja az MDF, alighanem az adataim is a liberálisoktól "kezelődtek" át.

Szóval mindenki csinálja, és mindenki tudja, hogy mindenki csinálja.

ralf 2010.02.26. 14:05:30

@trabant: "Hol vannak ilyenkor az adatvédelemmel és a jogtalan adathalászattal hivatalból foglalkoztatott ombudsmanók?"

Én nemrég küldtem egy emailt az adatvédelmi ombudsmannak, amelyben aziránt érdeklődtem, hogy lehetséges, hogy a statisztikai hivatal a beleegyezésem nélkül kiadhatja az adataimat direkt marketing cégeknek. Amennyiben letiltom, persze attól kezdve nem adják ki (cö-cö!), míg a cégek kötelesek félévente megújítani a címlistájukat.
A válaszban felsorolta azokat a törvényhelyeket, amelyekben le van írva, hogy az állam jogosult az adataimmal kereskedni (szegény szerencsétlen nem értette meg, hogy a kérdés arról szól, honnan veszi az állam azt a pofátlanságot, hogy az általam KÖTELEZŐEN megadott adataimmal a beleegyezésem kérése nélkül kereskedik). Továbbá felvilágosított, hogy ha a félév eltelte után továbbra is megkeresnek direkt marketingesek, mindnek mondjam meg, hogy már többet ne keresssenek (azaz a meglevő adatvédelmi törvény betartatása sem az állam feladata).
Hát itt vannak az adatvédelemmel foglalkozó ombudsmanók.

2010.02.26. 19:35:27

Azért maradjon a cédularendszer, hogy láthassuk, milyen rossz? Szerző úr, ez fából vaskarika.

Úgy látom, minden pártnak ki akart osztani egy pofont. Az LMP esetében érthetetlen a megjegyzése, sehol nem mondta az LMP, hogy nem kell pénz az ajánlószelvények gyűjtéséhez. Az általuk ajánlott szisztémában viszont tényleg nem kell pénz hozzá. Egyébként a pénzkaució is jobb lenne, mint ez, a párt támogatói nyilván összedobnának egy mérsékeltebb összeget az induláshoz.

A Fidesz eljárása bizony nem polgári és nem ildomos, és éppen ezért antidemokratikus is, vagy nevezhetjük erőfölénnyel visszaélésnek is. Az ajánlószelvény-gyűjtéssel egyértelműen más pártokat akar meggátolni. Bullshit, hogy ezzel akar kapcsolatot teremteni a választókkal - erre nincs idő cédulagyűjtéskor.

Henci 2010.03.01. 19:38:14

@iii: azért egy kis irónia kiérezhető a cikk következtetéséből


süti beállítások módosítása