HTML

10/02/19 Visszalép-e az MSZP a Fidesz javára?

Itt az idő, hogy a magyar közvélemény felkészüljön: a választások első fordulója mindent fel fog borítani a magyar politikában. Az első forduló eredményének ismeretében válik majd nyilvánvalóvá, hogy teljesen új pártszerkezettel állunk szemben, amely az eddigiektől eltérő törésvonalak mentén kényszerítheti tárgyalóasztalhoz a pártokat. Orbán Viktor nem véletlenül helyezte – egyelőre csak retorikai szinten – egy platformra az MSZP-t és a Jobbikot, mindkettőt szélsőségesnek nevezve. Hasonló bélyegeket az MSZP is gyakran ragasztgatott már a Fideszre. A két választási forduló között – azokban a napokban, amikor a legtöbb figyelem irányul a politikára – könnyen lehet, hogy az MSZP-nek rendkívüli módon kell majd bizonyítania, hogy nem szélsőséges; ha úgy tetszik, visszaléptetés-kényszerbe kerülhet.

 
Biztosra vehető ugyanis, hogy számos választókerületben a Jobbik végez majd a második helyen, a szocialisták pedig a harmadikon. Sőt, arra is van esély, hogy néhány kerületben a Jobbik megszorongatja a Fideszt. Sőt, azt sem zárhatjuk ki, hogy lesz, ahol a jobbikos jelölt élről nézhet a második forduló elébe. Ilyenkor nem lesz jó harmadik helyen végzett MSZP-jelöltnek lenni, főleg, ha jóval kisebb lesz a különbség az első két helyezett között, mint a második és a harmadik között.
 
Mit tesz ekkor az MSZP? Nehéz lesz azzal biztatniuk magukat, hogy a Jobbik és a Fidesz szavazói megoszlanak, és majd nevető harmadikként befuthat a jelöltjük. Nem kizárt, hogy egy-egy helyen ez is megtörténik, de a lényeg nem ez. Hanem a következő két választási lehetőségre szűkülő dilemma:
 
1, Állva hagyják a jelöltjüket, amivel nagy eséllyel a Jobbikot juttatják egyéni mandátumhoz. A „szélsőséges” vád ekkor visszahullhat az MSZP-re: a Fidesz úgy kampányolhat a két forduló között, hogy azt mondja, vagy az ő jelöltje nyer, vagy a szélsőséges Jobbiké, és lám az MSZP most tehetne is valamit a szélsőséges erők visszaszorításáért, mégsem hajlandó kiállni a demokratikus rivális, azaz a Fidesz jelöltje mellett. (2002-ben hasonló helyzetbe kerültek a francia szocialisták, amikor az elnökválasztás második fordulójába csak egy jobboldali és egy szélsőjobboldali jelölt jutott. A baloldal ekkor Chirac támogatására biztatta szavazóit Le Pen ellenében, igaz, annyival könnyebb dolguk volt, hogy nem kellett az állva maradásról/visszalépésről dönteni, hiszen ott csak két jelölt jut a második fordulóba, nálunk pedig minimum három.)
 
2, Visszalépteti jelöltjét a Fidesz javára, ami sok szavazó szemében felérne egy árulással, ráadásul épp ezzel segítheti kétharmados hatalomhoz Orbán Viktort.
 
Csapdahelyzet, amire a szocialisták nem valószínű, hogy felkészültek, pedig az európai parlamenti választási adatok ismeretében nem kéne, hogy mindez váratlanul érje őket. 12 olyan választókerület is van, ahol az EP-választáson a Jobbik több szavazatot kapott, mint az MSZP és a Fidesz nem vagy csak épphogy szerzett abszolút többséget (tehát második fordulóra sor került volna, ha országgyűlési választás lett volna). Nyilván az eltérő tét, az ebből következő magasabb részvétel, meg az egyéni és listás ág összehasonlíthatóságának nehézségei miatt csak óvatos következtéseket lehet levonni, mégis, az jól látszik, hogy már tavaly is előállhatott volna ez a dilemma, s azóta a Jobbik csak tovább erősödött.
 
Az évtizedes Fidesz-MSZP-szembenállással a hátunk mögött talán még nehezen elképzelhető, de a fő törésvonal áthelyeződhet a Jobbik és a többi párt közé, aminek egyébként még áldásos hatásai is lehetnek. Ha a jelenlegi parlamenti pártok időben szembenéztek volna az ún. Jobbik-problémával, nem a radikálisok jelölték volna ki ezt a vonalat, amire egyébként már egy éve felhívtuk a figyelmet:
 
„Magyarországon voltak, vannak és lesznek szélsőséges nézeteket valló állampolgárok, szélsőséges politikai célkitűzések. Az elmúlt években nem ezen eszmék terjedése a legnagyobb probléma, hanem éppen az, hogy nincs egy egyértelmű vonal, amely ezeket elválasztaná a társadalom többi részétől. Egy olyan vonal, amelyet csak egyszer lehet átlépni. Segíthetne ebben egy erős és egyértelműen önálló radikális jobboldali párt, amelynek politikai érdeke, hogy kijelölje a vonalat, és saját magát annak túloldalára helyezze. (Gimes Gergely – A Jobbik esélyei, Figyelő, 2009. január 22.)”
 
12 választókerület, ahol a Fidesz 51% alatt teljesített ÉS a Jobbik megelőzte az MSZP-t (%, EP 2009)
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

* Kiemelve az egyetlen kerület, ahol a Jobbik közelebb volt az első, mint a harmadik helyezetthez

 

Gyulai Attila és László Róbert

 

political.capital

RSS értesítő

12 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://79nap.blog.hu/api/trackback/id/tr821773774

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Bajnai- és MSZP-kampány a Jobbiknak 2010.03.01. 14:19:30

  „Hasonló a hasonlónak örül. És amilyen meglepőnek tűnhet 2010 Magyarországán a mondat, olyan igaz: több a hasonlóság a Fideszben és az MSZP-ben, mint e kettő és a Jobbik között. Igen, a hasonlóság az, hogy a Fidesz és az MSZP, akármen...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Arivistus 2010.02.19. 16:55:49

Amit én nem értek a helyzetben az az, hogy a Jobbik miért nem emeli be ezt a tényt kommunikációs stratégiájába?

Felszólíthatnák az MSZP-t (és talán az MDF-et), hogy valljon színt, vissza fog-e lépni a második fordulóban Orbán javára vagy sem? (Mindezt heti kétszer, hasonlóan az MSZP elhatárolódást követelő felszólításaihoz.)

peacekeeper 2010.02.19. 20:28:50

Nem szeretném első beírásommal megbántani a bloggazdát, de hülyeségeket ír.
Nincs itt semmi dilemma....

Ugyanis rossz helyre teszi a társadalmi törésvonalat.
Ez a törésvonal a demokraták és a radikálisok között húzódik, és átmegy a Fidesz közepén. És Orbán nem döntötte el, hogy melyik oldalra áll.
Aki kétkulacsos, aki kokettál a szélsőjobbal, az nem demokrata.

Tehát a szocialistáknak semmi dolga nincs a 2. forduló előtt, mint készülni a 2. fordulóra, ha egy szocialista mellett két radikális, egy fideszes és egy jobbikos jut be. Akkor a választónak marad demokratikus alternatíva, a szocialista jelölt.
A Fidesz meg a Jobbik meg úgyis úgy fog dönteni, hogy ha állva marad a szoci, akkor a Jobbikos visszalép.
(Bár a Jobbiknak az volna az érdeke, hogy állva maradjon, és a Fidesznek csak velük legyen 2/3-a, de csak ott nem fognak visszalépni, ahol véletlenül első körben vezetnének, de ilyen szerintem nem lesz.)

Ugyanis a táblázat akkor lenne korrekt, ha ott lenne az is, hogy mindezt milyen részvétel mellett érték el......meg az is, hogy a 3 párt színeiben most kik indulnak, és 2006-ban milyen eredményt értek el egyéniben és listán.
Több mindenre lehetne következtetni belőle....

kamasuka 2010.02.19. 21:45:29

BAZ5, Ózd: 20 évig az MSZP-től várták a munkát Ózdon, most a Jobbiktól. Mit várnak? Újraindulnak a kohók? Mert a cigány nem lesz kevesebb a környéken az tuti!

kamasuka 2010.02.19. 21:58:04

@peacekeeper:
Hülyeséget írsz, ne haragudj. Kb. úgy gondolkozol, mint Tompika 2006-ban az MDF kapcsán. Azóta pl. őt messzire elvitték, nehogy sok szart kavarjon ill. támadásifelületet adjon 2010-ben is.

A részvétel meg mindegy, mivel pont elegen el fognak menni, és van arra is esély, hogy ha kevesen mennek el, akkor pláne meg legyen a Fidesznek az 50%+1 az első körben. Utána nincs 2. forduló.

Egy MSZPs ismerősnek írtam, aki antijobbikos, és patás-fóbiás, hogy bármit csinál, csak rosszul cselekedhet.

Szavazhat hibásan, de akkor erősíti az ervényességet és így pláne nem az MSZPre szavaz.
El sem mehet, de akkor meg tutira a Fidesz és a Jobbik közül kapja bármelyiket.
A Fideszre meg nem szavaz, alapból, meg "csak mert" ... (Okai: Orbán-fóbia, de ha egy Mélymagyar Lenin lenne a Fidesz miniszterelnök jelöltje, arra sem szavazna.)

Szóval, neki mindenképpen szar lesz 4 évig, mert az MSZP max. akkor nyerhet, ha az országban a többségnek elment az esze. De ez bünti, a 8 évért. Így némi törlesztést kapnak azok is, akik baromarcúakat 2x (3x) is megszavazták. :)

nyomasek_bobo · http://sopron.e-cafe.hu 2010.02.19. 23:35:19

Fordítsuk meg a gondolatmenetet:

mi van, ha a második fordulóra lesz olyan körzet, ahol az mszp fordul elsőként és utána erős holtverseny következik? Ott a fidesznek kellene a fenti logika alapján visszalépnie?

sorokinV 2010.02.20. 12:00:26

@nyomasek_bobo:

Feltételezed, hogy lesz olyan körzet, ahol az MSZP és a Jobbik is megelőzi a Fideszt?
2014-ben kell majd ezen gondolkozniuk... :)

peacekeeper 2010.02.21. 11:52:49

@kamasuka:
Ilyen alacsony szinten nem lehet vitatkozni.
(Én nem csak azt írtam, hogy hülyeség, amit a blogíró ír, hanem leírtam, hogy MIÉRT tartom rossznak és hülyeségnek.)

A részvételt az EU választási eredmények mellől hiányoltam, és nem a majdani részvételről beszéltem. Mert a kettő különbözetét zömében nem a jobbikosok és a fideszesek teszik majd ki. Tehát egy esetleges magas részvétel lényegesen módosítaná az EU választás számait az EU-hoz képest...

És nem értem, milyen 2014-ről beszélnek állandóan.
Ki az, aki el tudja képzelni, hogy az az őrület, amit győztesnek el tudtok képzelni, az 4 évig működőképes is maradhat Európa közepén a mai világgazdasági erőviszonyok és lehetőségek között???
Meddig marad hatalmon Orbán, ha ugyanazt csinálja, mint Bajnai????

peacekeeper 2010.02.21. 11:55:24

@peacekeeper:
Tehát egy esetleges magas részvétel lényegesen módosítaná az EU választás számait....

tölgyes 2010.02.21. 14:39:52

@Arivistus: Kis csacsi..:) Ezt a cikket éppen ezért írták!.. No meg azért, hogy növeljék Bokros táborát.

tölgyes 2010.02.21. 14:46:50

@Arivistus: Nem véletlen az, hogy arról alig fog olvasni, hogy Gyurcsány vérivással fenyegeti a kormányra kerülő Orbánt.. Majd ők olyanok lesznek.. mondja Gyurcsány, hogy a szociális demagógiától a nemzeti radikalizmuson keresztül mindent be fognak vetni..Vagyis a fidesz elleni gyűlöletkampányról nem esik szó (mint ahogy anno arról is csak a suttogóban üzentek, hogy Orbán cigány..).. ami ugyancsak egy remek maszopista ötlet volt.

Ignácz Károly 2010.02.21. 18:30:19

Az elemzésben van egy nagy hiány:
honnan fog a 2. helyezett jobbikos jelölt olyan szavazat utánpótláshoz jutni a 2. fordulóban, hogy megelőzze a fideszest? vszl sehogy...
Azaz a címben feltett kérdés, nem igazi kérdés, mert az állítás helyesen így hangzik: MSZP lehetőség: "Állva hagyják a jelöltjüket, amivel nagy eséllyel a Fideszt juttatják egyéni mandátumhoz."
A kérdés akkor lenne komoly, ha a jobbikosok nyernék több helyen az
első fordulót, amivel az elemzők sem számolnak (2009: egy kivétellel min. 15%pont különbség a Fidesz és a Jobbik között)

tlac 2010.02.28. 10:30:07

lesz második forduló?? :)
ez a Fletó amúgy felért egy lottó ötössel...


süti beállítások módosítása