HTML

10/03/26 Ha a mennyiség átcsap minőségbe

Ha csupán a sorrendet nézzük, a kampányban negyedik politikai erővé vált az LMP. Ennél azonban máris komolyabb kihívást jelent a párt a többi szereplőre, hiszen sikeres indulásuk nem elhanyagolható kockázatot jelent az MSZP számára is, amely jelenleg a második helyezésért küzd (Mesterházy Attila szerint az ezüst amúgy is szebb az aranynál). Az, hogy az LMP húsz területi listát tudott állítani önmagában is győzelem, de ennél fontosabb, hogy az ajánlószelvény-gyűjtést a párt nem egyszerűen teljesítette, de a szervezetépítést képes felhasználni arra, hogy erősödő imázsát és az erősödés imázsát is felmutassa. Ebből a szempontból pedig komoly különbség az MDF-hez képest, hogy míg Bokros Lajos pártját minden jelöltállítással kapcsolatos negatív hír, minden támadás mostanáig bénította, addig az LMP-vel kapcsolatban fel-felröppenő ilyen tartalmú hírek már aligha okoznak kárt számukra a kampányban. Egyszerűebben: míg az MDF-nek a kommunikáció szintjén is ezen múlhat bejutása (és ezért fontos most a fővárosi listának nem csupán az elfogadtatása, de a körülötte kialakuló vita), az LMP ezen a helyzeten már túl van. A viszonylag nagy mennyiségű ajánlószelvény (viszonylag, mert a jelöltszám így is alacsony) minőségi és ebből következően arculati kérdéssé vált. 
 
Hasonló folyamatokban bízik az LMP programjával kapcsolatban is. A leghosszabb választási program címét máris elnyerő párt a kompetenciát alátámasztandó már előre elterjesztette, hogy milyen terjedelmes programmal áll a választók elé, jól tudva, hogy szinte teljesen mindegy, mi minden szerepel azon a több mint kétszáz oldalon. A lényeg a mennyiség, amelyre hivatkozva a minőséget egy kampányban már aligha lehetséges, de nem is kell részletesebben indokolni, különösen, ha a program bemutatását követően a párt szakpolitikai vitasorozatot is kezdeményez. A vita pedig ebben a pillanatban majdnem olyan fontos az LMP, mint az MDF számára. A szocialistákat kifejezetten kellemetlenül érintheti, ha az LMP nagy nyilvánosság előtt bizonyítja, hogy komolyan vehető, esélyes politikai tényezőről van szó, és a médiakörnyezetet tekintve, erre napról-napra több lehetőségük lesz. 
 

A minőségre való törekvés persze ebben a politikai környezetben ellentmondásos retorikához is vezethet. Az LMP lényegét definiálta a program bemutatásakor a program szerkesztéséért felelős Rauschenberger Péter, amikor a párt hivatalos twitter-oldala szerint a következőt mondta: „A programot illető kérdésekre én válaszolok, a politikai kérdésekre meg a politikusaink.”

Lehet más a politika és a program? 

gyulai.attila

RSS értesítő

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://79nap.blog.hu/api/trackback/id/tr381870951

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

latte · http://midterms.blog.hu 2010.03.26. 18:26:42

Nem vagyok benne biztos, hogy a programírás ilyen terjedelemben használ az lmp-nek, azt az energiát, amit erre fordítottak használhatták volna másra is.


süti beállítások módosítása