HTML

10/03/11 Évek, napok, szavak, tettek

 Aligha jelent leleplezést vagy meglepetést, hogy a videó, ami „A mi éveink” címmel került a nyilvánosság elé, a Fidesz kampányához kapcsolódik. Nem feltétlenül közvetlen módon, de azt támogatva zúdulnak az adatok a szavazó felé; viszont nem is az az érdekes, hogy ki hagyta jóvá a forgatókönyvet (ha egyáltalán). A lényeg, hogy a filmnek egy fokkal nagyobb a jelentősége annál, hogy egy újabb/végre egy tetszetős, formailag igényesen összerakott kampányvideó terjed a neten. Sokat segít az üzenet átvitelében, hogy a formát alapvetően pozitív fogadtatás övezi (a minta, amire a készítők is hivatkoznak itt) – teljes joggal.

 

 

A mi éveink olyan kampányeszköz, ami elsősorban nem annak az ellenfélnek szól, akiről beszél. A tárgy természetesen az MSZP(-kormány), de a célpont a Jobbik. Az elmúlt hónapokban a Jobbik látványosan vette át az internetes jelenlét szempontjából a vezető szerepet a Fidesztől, amit számszerűen nyilván nehezen lehetne megmutatni, de a terjeszkedés dinamikája egyértelmű. Ezzel összefüggésben, de nem kizárólag emiatt a Jobbik a fiatal szavazók körében különösen erős kihívást jelent a Fidesz számára. Ebben a helyzetben a mi éveink videó válasz, és – bár a készítők ezt vélhetően tagadnák – önmagában véve is tett, a szokásos kommunikációellenes kommunikáció. A készítők szerencséje, hogy azért a statisztikák és tények is vitathatóak, mert, ha nem így lenne, a formán túl senki nem foglalkozna a tartalommal, és az egész megrekedne a külsőségekről zajló végtelen beszélgetésben, anélkül, hogy bárkit is eljuttatna a döntésig. 

 

Elegendő azonban beleolvasni a videóról szóló hozzászólásokba, hogy kiderüljön: mint minden kampányeszközt, a filmet például szelektív, tendenciózus összeállítása miatt bírálják máris (hogy ezt lelkes ellendrukker, bérkommentelő vagy egy MSZP-sajtóközlemény teszi, teljesen mellékes). De a lényeg éppen ez: a film középpontjában az összeomlás, szétesés hangulata áll, de olyan szakpolitikákon keresztül, amelyek a Fidesz számára nem csupán a következő hetekben lesznek fontosak. A videó és a hozzá tartozó blog aligha befolyásolja az MSZP lehetséges szavazótáborát, de egyetlen mondattal igyekszik félresöpörni a Jobbikot (mintegy mellékesen: „Ja, és a félreértések elkerülése végett egy bónusz üzenet: Jobbik suckz.”), és érdemes lesz figyelni arra, hogy az elmúlt hét támadásai után a Fidesz milyen mértékben épít majd a két párt közötti kompetenciabeli különbségek megjelenítésére. Mert, ha a videót „értelmezgetni” kell, akkor az üzenet végül is ez. 

Ha pedig Jobbik: „nem-hivatalos” videó a kuruc.info ajánlásával:

gyulai.attila

RSS értesítő

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://79nap.blog.hu/api/trackback/id/tr491830617

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

latte · http://midterms.blog.hu 2010.03.11. 12:00:50

Azért a Jobbikos videó végén a köszönet a testőr 2004 kft-nek epik.


süti beállítások módosítása