HTML

10/02/04 Együtt félnek

 Az MSZP attól tart, hogy szimpatizánsait politikai meggyőződésük miatt hátrányok érhetik. Négy éve a Fidesz rettegett. Mesterházy Attila január 31-én a Nyugdíjas szolidaritás című MSZP-rendezvényen elmondott beszédében a következőket mondta ezzel kapcsolatban: tovább »

 
„… és sajnos ma Magyarországon azt kell, hogy mondjam, hogy megint egy kicsit a félelem és az aggodalom árnya lengi be a magyar demokráciát és a magyar nemzetet. (…) Mert én nem olyan országban akarok élni, ahol nekem az alapján kell iskolát választanom a gyerekeknek, hogy ott milyen a hovatartozása, milyen a pártállása annak az iskolaigazgatónak. Nem olyan helyre akarom vinni az apámat orvoshoz, ahol attól kell féljek, hogy ha egy jobboldali orvoshoz kerül, akkor nem kapja meg ugyanazt az ellátást. És az nem normális, hogy valaki ma Magyarországon, a rendszerváltás után egy stabil demokráciában nem mondhatja el őszintén a véleményét. Hogy nem mondhatja el azt, hogy ő miben hisz, hogy mit gondol a világról. Én nem akarom azt, hogy nekünk megmondják, hogy hogyan kell, hogy éljünk… Mi baloldaliak tudunk azzal a tudattal együtt élni, hogy valaki mást gondol a világról…” (2010. január 31.)
 
Vert helyzetben úgy látszik, mindkét nagy politikai erőt hirtelen elkapja a demokrácia iránti aggódás, és meg akarja védeni szimpatizánsait, tiltakozva az ellen, hogy politikai meggyőződésük miatt hátrány érheti őket. A politikai racionalitás alapján könnyen levezethető a politikusok azon igyekezete, hogy egyben tartsák a szavazótábort kudarcok közepette is, és a félelem érzetének erősítése alkalmas eszköz erre. Nem véletlenül használt hasonló retorikát a Fidesz is a 2006-os országgyűlési választásokat követően, mikor is Navracsics Tibor és Semjén Zsolt Gyurcsány Ferenchez írt nyílt levelükben a következőket állították:
 

„A választások után elszaporodott aggasztó jelenségek miatt vagyunk kénytelenek Önhöz fordulni. Számos körülmény utal arra, hogy az Ön által sokszor hangoztatott "nyugalom", a "félelem nélküliség" országa egyelőre nem valósulhat meg nálunk, hiszen több jel is utal arra, hogy állami szervek politikai szimpátia alapján hátrányos megkülönböztetésben részesítenek magyar állampolgárokat. (…) Nyilvános kiállásával erősítsen meg bennünket, valamint az aggódó közvéleményt abban a hitben, hogy a demokratikus Magyarországon senkit nem érhet jogtalan hátrány politikai meggyőződése, hovatartozása miatt.” (2006. május 18.)

Négy éve a baloldal félelemkeltés és riogatás vádjával illette a legnagyobb ellenzéki erőt, és most a jobboldal felől fogalmazódnak meg hasonló vádak. A tapasztalatok alapján nem lenne meglepő, ha az MSZP bejelentené, hogy hamarosan segélyszolgálatot indít azok számára, akik baloldaliságuk, vagy a kampányban való részvételük miatt hátrányt szenvednek. Mintha máris ellenzékben lennének. Baloldali Demokráciavonal?

stein.adam

RSS értesítő

Szólj hozzá! · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://79nap.blog.hu/api/trackback/id/tr311729870

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A rezidensek is kiakadtak Mesterházyra 2010.02.05. 15:00:04

Azt kérik, mellőzze a kampányából az orvosok lejáratását és kérjen bocsánatot.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása