HTML

10/02/06 Nem vezetünk be semmilyen modellt

 A kampányból eddig – hivatalosan – eltelt 16 nap alapján úgy tűnik, hogy megint a nyugdíjasok helyzete lesz a legfontosabb téma, és várhatóan a szereposztás valamint a vita színvonala is változatlan marad. A mostani helyzetben ugyanakkor az a legérdekesebb, hogy a nyugdíjasok ügyét a Fidesz dobta be: Varga Mihály a Figyelőnek nyilatkozott néhány hete a svéd modell bevezetéséről, ami így utólag olybá tűnik, mintha a volt pénzügyminiszter megpróbált volna lelket önteni az addig igen enervált szocialista kampányba. tovább »

 

Az akció kétségkívül sikeres volt, az MSZP élén a fiatalítást szimbolizáló Mesterházy Attilával, dacolva a 13. havi nyugdíj elvételéve, a nyugdíjindexálás átalakításával és a korrekciós program felfüggesztésével gondolkodás nélkül célozta be az idős korosztályt. A szocialista kampánygépezet beindult, az utóbbi két hétben mást se hallani, minthogy a Fidesz befagyasztana mindent, ami érinti a nyugdíjasokat, míg a szocialisták emelnék/kibővítenék/ingyenesség tennék. Bizonyos szempontból érthető az MSZP viselkedése: a párt egyetlen célja a kampány során a veresség minimalizálása, és a legnagyobb esélyük talán az idős korosztály visszacsábítására van. Az akció sikeressége persze kérdéses, hiszen a szocialisták legnagyobb gondja a hiteltelenségük, márpedig ha a választók nem hiszik egy szavukat sem, úgy nehéz vonzó ígéretekkel kampányolni. Az MSZP reakciója ugyanakkor azt is jelzi, hogy a párt nem a Bajnai-korszak eredményeire akarja építeni a kampányát. Pedig az elmúlt egy évben a kormány sokkal inkább a bérből és fizetésből, a piacon megélni próbáló emberek érdekeit tartotta szem előtt, mint az inaktívakét. Ennek megfelelően az MSZP-nek lehetősége lett volna új szavazói rétegek felé nyitni, ami hosszútávon létszükséglete a pártnak, mivel a fiatalabb korosztályokban alacsony a támogatottsága, ráadásul most különösebb tét nélkül kísérletezhetnének. A szocialisták azonban a kampány során gyakorlatilag szembemennek a Bajnai-kormány intézkedéseivel és szellemiségével. Ennek megfelelően a miniszterelnök szinte teljesen hátérbe vonult az utóbbi hetekben. 
 
A szocialisták viselkedése tehát bizonyos logika mentén még érthető, de a Fideszről ez már közel sem mondható el. Elég nehéz már önmagában a Varga-féle nyilatkozatra magyarázatot találni, pedig azt vélhetően a pártvezetés is jóváhagyta, hiszen az utóbbi hetekben ennél kevesebbért is bűntettek a Fideszben. Számíthattak rá, hogy az MSZP lecsap egy ilyen lehetőségre, mégis azóta inkább csak védekeznek vagy zseniális kommunikációs húzásokkal ( a Fidesz semmiféle modell bevezetését nem tervezi) próbálják lezárni a vitát. Meg se próbálják megvédeni a feltételezett nyugdíjreformjukat, ugyanakkor kínosan ügyelnek rá, hogy annak egyetlen elemét se tagadják le (a nyugdíjasoknak elküldött garancialevél semmitmondása figyelemreméltó). A Fidesz úgy tűnik, mint aki elfogadta, hogy (1) a nyugdíjasok között sosem lesz népszerű (2) konkrét tervek bejelentésével csak veszíteni lehet. Márpedig a szocialisták pont ezt a két állítást akarják rábizonyítani a Fideszre, így a kampány hátralévő része is a  „befagyasztaná” és a „nincs programja” unalmába fog fulladni, ahol persze mindkét párt otthon érzi magát, azaz nem kell kockáztatnia.  
 
Gimes_Gergely

RSS értesítő

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://79nap.blog.hu/api/trackback/id/tr451734877

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása